A A A

Основци из Власотинца са вршњацима из целе Србије на Фестивалу науке

HomeШколске новостиОсновци из Власотинца са вршњацима из целе Србије на Фестивалу науке

Основци из Власотинца са вршњацима из целе Србије на Фестивалу науке

У Експертинејџери зони Фестивала науке, ове године учествује 110 тинејџера из више градова уСр.бији, у 11 различитих програма, а учешће су узели и ученици и наставници Основне школе „Синиша Јанић“ и Основна школа „8. октобар“ из Власотинца.
Ови млади научници, којима ће на Фестивалу бити додељенапризнања „Амбасадори науке“, представиће своја достигнућа и знања стечена током школскихчасова и ваннаставних активности, кроз низ научних изазова у којима ће претежно обрађивати темеиз екологије, географије, астрофизике и хемије. Такође, Експертинејџери пружиће прилику ученицимада виде неке од обавезних лабораторијских вежби које школе немају прилику да организују.

Програм “Толстојеви косачи” припремио је ДДД тим ученика и наставника Основне школе „Синиша Јанић“ и Основна школа „8.октобар“ из Власотинца, а у фокусу ће имати другу страну чувеног писца Лава Николајевича Толстоја. Средња школа “Коста Цукић” из Београда спремила је програм “Ово смете да радите код куће”. Било да се раде у лабораторији, учионици или код куће, ови научни експерименти су сасвим безбедни за све, а уз то могу да се изведу уз материјале које свакодневно користимо.
Гимназија „Светозар Марковић“ из Новог Сада ће у програму “Планета мора бити здрава” представити резултате бројних истраживања на тему загађења Земље, кроз низ интерактивних експеримената. Програм “Од миливата до гигавата” који је припремила Гимназија „Свети Сава“ из Пожеге поставља питање како се механичка енергија претвара у електричну.
Гимназија Тутин представља се програмом “Диши дубоко, диши здраво!” у коме се пита шта се дешава када ваздух постане „видљив“, о каквом загађењу је реч, и колико оно утиче на све нас. Секција примењене физике и електронике Математичке гимназије Београд припремила је програм
“Почело је (Ново доба)!”. Да ли машине могу да препознају емоције? Можемо ли да контролишемо роботе на даљину?
Основне школе „Светозар Милетић” из Земуна публика ће сазнати одговоре на питања: да ли знаш како изгледа нема карта и шта је то индукциони глобус? Може ли се симулирати вулканска ерупција?
“Почетак на крају” назив је програма Основне школе „Стеван Синђелић“ из Београда која посетиоце води на најузбудљивије научно путовање, у којем је сваки крај уједно и нови почетак.
Успут ће бити објашњено шта се то дешава са кружним процесима у природи, како се одржава енергија, а како материја. Основна и средња школа са домом ученика „Петро Кузмјак“ из Руског Крстура представиће програм “Бициклом против климатских промена”. Њихов генератор двоточкаш побринуће се за производњу струје довољну да напуните ваш телефон.
“Научни лавиринт” Прве београдске гимназије позива вас да мућнете главом и научите трикове са картама користећи математику, и сазнате како се лампице које користимо за украшавање јелке могу користити у сврху шифрованог преноса порука.

Преузето са: Jugmedia.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Skype

Информатор о раду

доступан је јавности у електронском облику

Информатор о раду

доступан је јавности у електронском облику
Преузимање

Јавне набавке

доступан је јавности у електронском облику

Јавне набавке

доступан је јавности у електронском облику
Преузимање